Soorten glas

soorten glasGlas is het meest bekend in zijn alledaagse toepassing: Drinkglazen, vensters, glazen deuren, … Er zijn echter meer soorten glas.

  1. Kwartsglas
  2. Bergkristal
  3. Commercieel glas

Het glas dat men onder andere in glasramen ziet, is gebaseerd op een mengsel van silicaten, dat gewonnen wordt uit zand.

1. Kwartsglas

Wanneer er niet met een mengsel gewerkt wordt, kan er van puur silica ook glas gemaakt worden: Dit noemt dan kwartsglas. Deze glassoort heeft echter als belangrijk nadeel dat het erg moeilijk te bewerken is.

2. Bergkristal

Bergkristal is in principe geen glas meer, maar een kristal. Het wordt hier echter in het overzicht opgenomen omdat het, net als kwartsglas, bestaat uit puur silica. Bergkristal komt erg veel voor in de natuur, al is het niet altijd van dezelfde hoge kwaliteit. Bergkristal wordt vaak bewerkt tot erg gewilde kunststukken. Eén van de mooiste soorten glas.

3. Commercieel glas

Verder is er nog het commercieel glas, wat verreweg de meestgebruikte glassoort is. Ook dat wordt gemaakt op basis van silica, maar bevat nog verdere toevoegingen. De toevoegingen (ongeveer 30% tegenover 70% silica) worden vooral met het glas gemengd om de smeltwaarde te verlagen. Ze worden ook ‘verzachters’ genoemd.

Commercieel glas wordt algemeen onderverdeeld in drie groepen:

  • Het verpakkingsglas (Flessen, drinkglazen, …)
  • Het technisch glas (glaswol, glasvezel,…)
  • Het vlakglas (draadglas, gehard glas, …)

Dit is maar een greep uit de verschillende mogelijke soorten glas.

U zoekt een glasleverancier?

Bent u op zoek naar een glasleverancier of glaszetter die bijv. HR++ glas in uw woning kan plaatsen? Neem dan vrijblijvend contact op met max. 6 glazenmakers in uw regio door gebruik te maken van onderstaand formulier van onze partner. Zij brengen u gratis en vrijblijvend in contact met specialisten. Vergelijk het aanbod, de prijzen en garantievoorwaarden en kies vervolgens voor de beste deal!

Interessante artikels: