Glasblazen

Het concept van glasblazen
Wanneer glas tot hoge temperaturen opwarmt, wordt het vloeibaar. Op die manier kan het gevormd worden. Voor ongewone glasvormen gebeurt dit vormen door middel van glasblazen.

Glasblazen is een erg moeilijke techniek, die alleen specifiek daarvoor opgeleide mensen onder de knie hebben. Deze mensen noemt men glasblazers.

Glas kan door glasblazers bewerkt worden als de temperatuur tussen 870 °C en 1040 °C. Er zijn twee belangrijke methodes om glas te bewerken:

  • Glasblazen met een gietvorm, waarin het glas in de gewenste vorm geblazen wordt
  • Glasblazen zonder gietvorm, voor veel creativiteit

Glasblazen zonder gietvorm is uiteraard moeilijker dan glasblazen met gietvorm. Zonder gietvorm heeft de glasblazer uiteraard wel veel meer vrijheid, waar hij met de gietvorm niet volledig creatief met het glas kan omspringen.

Glasblazen tegenover andere soorten glas

Glasblazen in de traditionele zin van het woord is niet te vergelijken met de industrieel gefabriceerde types glas. Andere soorten glas, zoals figuurglas of mat glas hebben ook een zekere schoonheid, maar niets dat te vergelijken valt met de creativiteit van het glasblazen.

Dit gezegd zijnde, zijn er ook industriële machines die glas blazen. Deze machines vervaardigen meestal speciale vormen die dan als modellen verkocht of gebruikt worden. Met andere woorden, massa productie van specifieke vormen van glasconstructie.

Er gaat echter niets boven het traditioneel glasblazen. Enkele van de meest schitterende glasconstructies zijn door glasblazers tot stand gebracht, velen die nu nog altijd de schouw in verschillende woningen sieren.

U zoekt een glasleverancier?

Bent u op zoek naar een glasleverancier of glaszetter die bijv. HR++ glas in uw woning kan plaatsen? Neem dan vrijblijvend contact op met max. 6 glazenmakers in uw regio door gebruik te maken van onderstaand formulier van onze partner. Zij brengen u gratis en vrijblijvend in contact met specialisten. Vergelijk het aanbod, de prijzen en garantievoorwaarden en kies vervolgens voor de beste deal!

Interessante artikels: